Lična priča iz Bečeja

Branislava Fanić iz Subotice. Živi i radi u Bečeju. 

“Želim da nastavim da se bavim ovim poslom i da ga radim što bolje, ali pre svega želim da uživam u njemu i pružim svoj maksimum. Srećna sam što sam kod kuće, na svom prostoru, blizu ljudi koje volim”

Nakon šest meseci, koliko je provela u Mađarskoj na privremenom radu, po izbijanju pandemije Korona virusa, vraća se u svoju zemlju. Pre odlaska u Mađarsku radila je kao novinar saradnik na Radiju Subotica. “Bila sam veoma zadovoljna ovim poslom, pre svega komunikacijom sa ljudima i tematikom kojom smo se bavili, ali nažalost kao i svima, veoma mi je bila važna finansijska sigurnost, koja mi je nedostajala, i iz tog razloga sam odlučila da se oprobam u nekim drugim vodama“.

U Mađarskoj je počela da se bavi negom starijih lica, i nakon povratka kući opet oseća da je na „novom početku”. Osim preko poznanika, podršku je tražila i informisala se preko društvenih mreža, kao i nekih ženskih organizacija. Branislava naglašava da joj je od neprocenjive pomoći bila i podrška porodice, koja joj je pružala konstantnu podršku. 

Njen povrat u Srbiju, pored svih neizvesnosti, koje je promena sredine sa sobom nosila, bio je obeležen i brigom za sopstveno zdravlje i smanjenom mogućnosti kretanja, jer je doba pandemije bilo u jeku.

Nakon što je dobila saznanja o obuci, radnoj praksi i mogućnostima zapošljavanja u oblasti pomoći u kući, odlučila je da se priključi program obuke: “Obuka je bila sveobuhvatna, u prijatnoj stmosferi. Najviše su mi koristili primeri iz života i prakse, od kojih su neki bili i smešni, kao i razmena iskustva i upoznavanje sa zakonskim regulativama posla koji trenutno radim (pomoć u kući), a meni su bili potpuna nepoznanica. Veoma mi se dopao i način na koji  su nas ohrabrivali voditelji obuke”. Branislava dalje naglašava: “Poznanstva koja sam stekla tokom obuke, ali i posao koji radim, mi prijaju u svakom smislu te reči, a posebno mi znači Sertifikat koji sam stekla”. Nakon veoma uspešno završene obuke, Branislava se iz Subotice preselila u Bečej gde sada živi i radi. Pred njom je veliki broj izazova, koje iz dana u dan uspešno savladava, što joj pričinjava veliko zadovoljstvo. 

Neformalnih negovatelja
Unapređenje kompetencija neformalnih negovatelja i profesionalaca u Republici Srbiji i Bosni i Hercegovini

Projekat je kreiran tako da nastoji da postigne opšti cilj grant šeme koji podrazumeva podsticanje socijalne i ekonomske inkluzije, a kroz doprinos socijalnoj inkluziji neformalnih negovatelja u sistem socijalne zaštite i to na teritoriji Mačvanskog okruga i kantona Tuzla.

Finansijska podrška obezbeđena kroz grant šemu: Program prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine 2014 – 2020, u okviru instrumenta za predpristupnu pomoć  Evropske unije.

Period realizacije: 1.05. 2023 – 30.04.2024. godine.

Više