Lična priča iz Raške

Vesna Popović, 41 godina

”Znanje i veštine su moć. Radujem se svojoj budućnosti, jer znam da mogu da doprinesem zajednici, a da se pritom osećam ispunjeno, zadovoljno i ekonomski osnaženo”.

Vesna je rođena u Novom Pazaru. Živi u porodičnoj kući, u petočlanoj porodici, sa sinom, suprugom i njegovim roditeljima. U braku je 17 godina. Vesnin suprug se razboleo 2003. god. kada mu je dijagnostifikovana multiplaskleroza. Za dijagnozu su saznali još dok su bili u vezi. Nakon toga, 2005. su sklopili brak. Darko je do 2011. bio pokretan ali tada dolazi do progresije bolesti. Vid mu je oštećen 90%, ima atrofiju očnog mišića. Ima teškoće u održavanju ravnoteže, ali se uz pridržavanje kreće po kući. Povremeno koristi pelene. Korisnik je prava na tuđu negu i pomoć. Vesna i Darko imaju sina koji pohađa 6. razred osnovne škole, odličan je učenik i  postiže sjajne rezultate na školskim takmičenjima. U istoj kući živi i svekar koji je penzioner i svekrva koja nije zasnivala radni odnos. 

Vesna je završila Srednju medicinsku školu, stažirala je 6 meseci u Domu zdravlja i ima položen državni ispit. Nije zasnivala radni odnos u struci. Bila je povremeno radno angažovana u privatnim prehrambenim radnjama. Završila je informatički kurs 2007. i poseduje sertifikat. Godine 2014. je završila kurs za manikira ali zbog bolesti supruga, kome je potrebna nega, nije bila u prilici da zasnuje stalni radni odnos. 

Za vreme radne prakse savetodavnu pomoć je dobijala od gerontodomaćica sa kojima je odlazila na teren i stručnog radnika na usluzi Pomoć u kući. Obzirom da je Vesna medicinski radnik po obrazovanju i da dugo godina brine o suprugu koji je oboleo, ovaj posao joj nije bio nepoznat i već je imala određeno iskustvo. Pored toga, Vesna je prošla akreditovanu obuku za pružanje usluge pomoć u kući i dobila je sertifikat. Na terenu je stekla i praktična znanja i veštine. Gerontodomaćice su joj pružile podršku i podelile svoja znanja i dugogodišnje iskustvo. Korisnici su je veoma lepo prihvatili, kao i ona njih. Vesna je emotivno topla osoba, empatična i saradljiva. Odlično se snalazila u komunikaciji sa korisnicima. Vesna ističe značaj obuke koju je prošla, kaže da su joj znanja stečena tom prilikom veoma koristila u praksi.

Sebe vidi u ovom poslu i u budućnosti se nada da će joj se ukazati prilika za radnim angažovanjem na ovoj usluzi. To bi je činilo veoma srećnom i ispunjenom.

Neformalnih negovatelja
Unapređenje kompetencija neformalnih negovatelja i profesionalaca u Republici Srbiji i Bosni i Hercegovini

Projekat je kreiran tako da nastoji da postigne opšti cilj grant šeme koji podrazumeva podsticanje socijalne i ekonomske inkluzije, a kroz doprinos socijalnoj inkluziji neformalnih negovatelja u sistem socijalne zaštite i to na teritoriji Mačvanskog okruga i kantona Tuzla.

Finansijska podrška obezbeđena kroz grant šemu: Program prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine 2014 – 2020, u okviru instrumenta za predpristupnu pomoć  Evropske unije.

Period realizacije: 1.05. 2023 – 30.04.2024. godine.

Više