Lična priča iz Novog Bečeja

Danijela, 53 godine

„Stečena iskustva ću aktivno koristi u svom budućem radu“.

Danijela je poreklom iz mesta Darda, koje se nalazi blizu Osijeka (Republika Hrvatska). Razvedena je i ima dvoje dece. Pre nego što je otišla na rad u inostranstvo, školovala se i radila kod kuće. U Argentini je provela čitavih 15 godina, nakon čega se 2010. godine, vraća kući zbog porodičnih razloga. Za vreme njenog boravka u inostranstvu nije imala pristup, niti je dobijala bilo kakvu pomoć koja bi bila usmerena u pravcu njenog osnaživanja. Nakon povrtka, kako bi zaradila za život, radila je čak dva posla. Bila je zaposlena u pekari i angažovana u agenciji za čišćenje objekata.

Učestvovanje u obuci i radnoj praksi za gerantodomaćice, Danijela opisuje sledećim rečima: „Obuka je bila vrlo konkretna i imala dosta primera iz prakse, pomogla je da se opustimo i pričamo o ličnim iskustvima, ali i teškim sitacijama. Kako je raditi na primer u porodicama koje ne sarađuju, kako se nositi sa trenucima kada nema poboljšanja kod korisnika, kada čak krene ubrzano da mu postaje loše, ili onim najtežim, kada naglo premine. Značajno je bilo čuti druge ljude i njihova iskustva“.

„Sva znanja koja sam stekla tokom obuke, su mi dobrodošla. Sve veštine koje mogu da mi pomognu u radu sa korisnicima su mi veoma značajne i aktivno ću ih koristi u svom budućem radu“, napominje Danijela, i dodaje: „Izuzetno su mi bila dragocena iskustva drugih polaznica i njihove lične priče, ali i poznanstva koje sam stekla sa mnogobrojnim ljudima tokom obuke. Shvatila sam da u svojoj borbi nisam sama. Shvatila sam da ima ko da mi pomogne da se sama sa svojim novim znanjima i svojim sposobnostima osećam jače i snažnije. Nemerljiv značaj za mene predstavlja posao koji konačno radim formalno. Kada mislim na budućnost, ne planiram mnogo, ali želim da i dalje savesno obavljam posao negovateljice“.

Neformalnih negovatelja
Unapređenje kompetencija neformalnih negovatelja i profesionalaca u Republici Srbiji i Bosni i Hercegovini

Projekat je kreiran tako da nastoji da postigne opšti cilj grant šeme koji podrazumeva podsticanje socijalne i ekonomske inkluzije, a kroz doprinos socijalnoj inkluziji neformalnih negovatelja u sistem socijalne zaštite i to na teritoriji Mačvanskog okruga i kantona Tuzla.

Finansijska podrška obezbeđena kroz grant šemu: Program prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine 2014 – 2020, u okviru instrumenta za predpristupnu pomoć  Evropske unije.

Period realizacije: 1.05. 2023 – 30.04.2024. godine.

Više