Završen projekat „Prevencija rizičnih oblika ponašanja mladih kroz njihovo zajedničko učešće u edukativnim i sportskim aktivnostima“

Normativna adolescentna kriza predstavlja bolest adolescencije kao što je biser bolest školjke (Donald Vinikot)

Projekat „Prevencija rizičnih oblika ponašanja mladih kroz njihovo zajedničko učešće u edukativnim i sportskim aktivnostima“ realizovao Help net uz podršku MPNTR u periodu od aprila do oktobra 2022. godine.  Završne aktivnosti projekta bile su sledeće:

  • Početkom septembra meseca održan je trening za vršnjačke edukatore, na kojem su učestvovali srednjoškolci beogradskih srednjih škola;
Atmosfera sa obuke za vršnjačke edukatore
Atmosfera sa obuke za vršnjačke edukatora
  • Nagrađeno je 5 autora esejskog rada, koji su učestvovali na nagradnom konkursu za „Najbolji esejski rad na temu prevencija rizičnog oblika ponašanja”;
Dodela nagrada za najuspešnije eseje
Dodela nagrada za najuspešnije eseje
  • Sprovedena je jedna radionica od strane vršnjačke edukatorke u srednjoj medicinskoj školi „Nadežda Petrović“
Atmosfera sa vršnjačke edukacije
Atmosfera sa vršnjačke edukacije
  • Objavljeni su nagrađeni esejski radovi na vebsajtu Help neta u delu Blog.  Blog će kao produkt ovog projekta biti dostupan svim mladima i njihovim radovima na aktuelne teme koje se tiču populacije mladih.

Opšti cilj projekta je bio da doprinese prevenciji rizičnih oblika ponašanja i očuvanju mentalnog zdravlja adolescenata – srednjoškolaca/ki u Srbiji kroz edukativne i sportske aktivnosti koje imaju participativni karakter.

Specifični cilj projekta je bio unapređenje znanja srednjoškolaca o prepoznavanju rizičnih oblika ponašanja koja se manifestuju u realnom i digitalnom svetu, a koje u određenom obliku podstiču stereotipna rodna uverenja kao i sticanje informacija i znanja o zaštitnim strategijama kada dođe do manifestacija rizičnih oblika ponašanja u njihovom okruženju.

Neformalnih negovatelja
Unapređenje kompetencija neformalnih negovatelja i profesionalaca u Republici Srbiji i Bosni i Hercegovini

Projekat je kreiran tako da nastoji da postigne opšti cilj grant šeme koji podrazumeva podsticanje socijalne i ekonomske inkluzije, a kroz doprinos socijalnoj inkluziji neformalnih negovatelja u sistem socijalne zaštite i to na teritoriji Mačvanskog okruga i kantona Tuzla.

Finansijska podrška obezbeđena kroz grant šemu: Program prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine 2014 – 2020, u okviru instrumenta za predpristupnu pomoć  Evropske unije.

Period realizacije: 1.05. 2023 – 30.04.2024. godine.

Više