Poziv za pijavljavljivanje učesnika i učesnica za učešće u projektu “Obuka, radna praksa i mogućnost zapošljavanja u oblasti pomoći u kući za starije osobe” – drugi krug

Centar za podršku i inkluziju Help Net poziva: povratnike i povratnice iz Nemačke ili drugih zemalja, sve koji su dogoročno nezaposleni, samohrane roditelje, mlade do 30 godina starosti i pripadnike i pripadnice osetljivih društvenih grupa da se prijave za učešće u programu obuke za poslove gerontodomaćica i gerontodomaćina.

Poziv je namenjen onima koji žive na teritoriji gradova/opština: Bečej, Novi Bečej, Bačka Topola, Kikinda i Sjenica, ili okolnih opština.

Obuka se sastoji iz 3 dela: 

  • Akreditovana obuka za poslove Pomoć u kući;
  • osnovi psihosocijalne podrške u odnosu sa starijim osobama i
  • mere prevencije i zaštite od virusa COVID-19 u kontaktu sa korisnicima/ama.

Završetkom obuke se dobija sertifikat koji izdaje Republički zavod za socijalnu zaštitu i koji vas kvalifikuje da obavljate poslove pomoći u kući.

Nakon završene obuke, za 80% polaznika i polaznica, obezbeđena je plaćena radna praksa u trajanju od 2 meseca, kao i mogućnost zapošljavanja kod licenciranih pružaoca usluge pomoći u kući.

Prijave se vrše preko online formulara kome možete pristupiti putem linka: OVDE

Konkurs je otvoren do 18. marta 2022. godine.

Više informacija možete dobiti putem imejla info@helpnet.rs ili broja telefona 0603882090. 

U prvom krugu, u saradnji sa partnerima iz Šapca, Bečeja, Bele Palanke i Raške, obučeno je 80 gerontodomaćina i gerontodomaćica, i oko 70 njih trenutno prolazi plaćenu radnu praksu. Za mnoge od učesnika i učesnica, kako su sami rekli, ova prilika je označila prekretnicu u njihovom životu i karijeri, doprinoseći sticanju novih znanja i veština i otvaranju mogućnosti za rad u novim oblastima.

Neke stvari deluju nemoguće, dok se ne urade. Uz pravu podršku i ličnu želju za uspehom, nema toga što ne možete da postignete!

Projekat sprovodi Centar za podršku i inkluziju HELP NET, u okviru programa “Migracije za razvoj”, koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i deo je inicijative »Povratak u nove šanse« nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Cilj programa je unapređenje ekonomske i socijalne integraciji povratnika, i lokalnog stanovništva u zemlji. Program se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Komesarijatom za izbeglice i migracije, a usluge i mere podrške koje nudi Nemački informativni centar za migracije, stručno obrazovanje i karijeru (DIMAK) u saradnji sa lokalnim institucijama, partnerima iz privatnog sektora i organizacijama civilnog društva širom gradova i opština u Srbiji.

Više o Programu: https://www.startfinder.de/sr/pronaci_savet/centar-za-savetovanje-u-srbiji

Neformalnih negovatelja
Unapređenje kompetencija neformalnih negovatelja i profesionalaca u Republici Srbiji i Bosni i Hercegovini

Projekat je kreiran tako da nastoji da postigne opšti cilj grant šeme koji podrazumeva podsticanje socijalne i ekonomske inkluzije, a kroz doprinos socijalnoj inkluziji neformalnih negovatelja u sistem socijalne zaštite i to na teritoriji Mačvanskog okruga i kantona Tuzla.

Finansijska podrška obezbeđena kroz grant šemu: Program prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine 2014 – 2020, u okviru instrumenta za predpristupnu pomoć  Evropske unije.

Period realizacije: 1.05. 2023 – 30.04.2024. godine.

Više