Konferencija „Nevidljive žene“

U utorak, 10. marta 2020 . godine u Crvenom krstu Srbije je povodom Međunarodnog dana žena održana konferencija pod nazivom „Nevidljive žene“. Konferenciju je organizovao Crveni krst Srbije i mreža Humanas u partnerstvu sa Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković i Kabinetom ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavicom Đukić Dejanović.

Ovom koferencijom se htela skrenuti pažnja na žene koje su se borile za svoja prava, na pitanje vidljivosti pre svega starijih žena te se i pokušao dati odgovor na pitanje „Šta bi trebalo da se promeni kako bi starije žene živele u jednakosti sa svima ostalima“.

Takodje, ovom prilikom su osvetljeni neki oblici diskriminacije nad starijim ženama s jedne strane, i ukazano na rodnu ravnopravnost kroz Cilj 5 održivog razvoja, s druge strane. Naročita pažnja je posvećena starijim ženama neformalnim negovateljima, ženama koje boluju od demencije kao i ostalim ženama čiji rad i doprinos društvu nije dovoljno vidljiv.

S obzirom na to da je i dalje prisutna nejednakost između žena i muškaraca, kako u pogledu nivoa prihoda, tako i prilikom ostvarivanja prava u pojedinim oblastima , što i različiti podaci pokazuju, to je i moto ovogodišnjeg obeležavanja Međunarodnog dana žena  „Svako za jednakost“.

Na konferenciji su pored ministarke prof. dr Slavice Đukić Dejanović i Poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković i Nataše Todorović iz Crvenog krsta Srbije, govorile i Gordana Milovanović, predsednica udruženja Help Net, Slavica Stanković iz udruženja Hleb života i Slavica Đurđević, hraniteljica iz Boljevca.

Neformalnih negovatelja
Unapređenje kompetencija neformalnih negovatelja i profesionalaca u Republici Srbiji i Bosni i Hercegovini

Projekat je kreiran tako da nastoji da postigne opšti cilj grant šeme koji podrazumeva podsticanje socijalne i ekonomske inkluzije, a kroz doprinos socijalnoj inkluziji neformalnih negovatelja u sistem socijalne zaštite i to na teritoriji Mačvanskog okruga i kantona Tuzla.

Finansijska podrška obezbeđena kroz grant šemu: Program prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine 2014 – 2020, u okviru instrumenta za predpristupnu pomoć  Evropske unije.

Period realizacije: 1.05. 2023 – 30.04.2024. godine.

Više