PROMOCIJA „KUHINJA NACIONALNIH MANJINA“

Mnogobrojnoj publici u Kulturnom centru Grad u ponedeljak 24. februara, predstavljen je  Kuvar sa receptima vlaške, romske, mađarske i bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji, propraćen degustacijom specijaliteta koji su u njemu sadržani.

 
Recepte svojih predaka koji su prenošeni „s kolena na koleno“ za kuvar su odabrale Eržebet Glušica, Sabiha Dacić, Sonja Barbul i Gorica Jovanović, a priredila ih je Dijana Vasiljević Zdravković.

 

Kuvar sa specijalitetima nacionalnih manjina je objavio Centar za podršku i inkluziju „Help Net“ pod pokroviteljstvom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije.

 

Pozdravljajući goste, predsednica udruženja „Help Net“, Gordana Milovanović naglasila je da je ovo samo jedan od načina za negovanje različitosti i čuvanje zajedničke kulturne baštine, i zahvalila predstavnicama nacionalnih manjina što su kroz Kuvar podelile recepte svojih porodica i otkrile do sada nepoznate kulinarske tajne.

Romska tegljena pita i slatka pogača, vlaške plašinte i bulmač, mađarski turoš čusa i galuška, bošnjačke mantije, potopljika, kadaif i sukane hurmadžike samo su neki od specijaliteta iz kuvara koje su posetioci promocije mogli da degustiraju a koje su za ovu priliku pripremile žene čiji se recepti nalaze u kuvaru.

Degustaciju specijaliteta u KC Gradu pratila je tradicionalna muzika ove četiri nacionalne manjine, a Sonja, Sabiha i Gorica su sa posetiocima podelile još neke tajne svojih nacionalnih kuhinja i bogate istorije svoje gastronomije.

Promocija Kuvara održana je u okviru manifestacije „Delikatesni ponedeljak“.

Više fotografija sa događaja možete pogledati OVDE