Uvodna konferencija projekta prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina 2014-2020

U utorak, 28.11.2023. godine održana je uvodna konferencija projekta pod nazivom „Unapređenje kompetencija neformalnih negovatelja i profesionalaca u Republici Srbiji i Bosni i Hercegovini“ u Dramar centru u Tuzli. Projekat partnerski spovode tri organizacije: Centar za socijalne inovacije iz Tuzle (ujedno i domaćin pve konferencije), Centar za podršku i inkluziju Help Net iz Beograda i Caritas Šabac a finansijski podržava Evropska komisija u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina 2014-2020 (Instrument za pretpristupnu pomoć IPA II).

Cilj konferencije je analiza problema i izazova sa kojima se suočavaju neformalni njegovatelji u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji sa fokusom na projektne lokalcije i iznaleženje mogućnosti unapređenja njihovg položaja u okviru sistema socijalne i zdravstvene zaštite.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici ministarstva Tuzlanskog kantona, predstavnici ustanova I organizacije iz oblasti socijalne i zdravstvene zaštite sa područja Tuzlanskog kanotna, Mačvanskog okruga, mediji, student I studentkinje.  i Beograda.

Veliko hvala našim partnerima Centru za socijalne inovacije i Caritas Šabac, na uspešnoj organizaciji događaja ali i tome što su podelili svoje ogromno iskustvo i znanje u oblasti socijalne zaštite, inkluzije, brige o starijima i naravno direktnom organizacionom i akademskom razumevanju uloge i perspekriva neformalnih negovatelja. Učesnicima su se obratili Prof. dr Asim Pandžić, Prof. dr Erna Lučić, kao i MA eksperti Nedim Osmanović, Miroljub Nikolić, Vladimir Jovanović, Radmila Avramović.

Zapaženo izlaganje na konferenciji imao je i pomoćnik ministra, ispred Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak Tuzlanskog kantona, gospodin Edin Šestan koji je podelio institucionalnu perspektivu iz ugla javnog sektora.

**** Delimo sa vama fotografije sa događaja, da steknete utisak o tome kako je bilo, a bilo je veoma posećeno, sa preko 100 učesnika i učesnica!

Neformalnih negovatelja
Unapređenje kompetencija neformalnih negovatelja i profesionalaca u Republici Srbiji i Bosni i Hercegovini

Projekat je kreiran tako da nastoji da postigne opšti cilj grant šeme koji podrazumeva podsticanje socijalne i ekonomske inkluzije, a kroz doprinos socijalnoj inkluziji neformalnih negovatelja u sistem socijalne zaštite i to na teritoriji Mačvanskog okruga i kantona Tuzla.

Finansijska podrška obezbeđena kroz grant šemu: Program prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine 2014 – 2020, u okviru instrumenta za predpristupnu pomoć  Evropske unije.

Period realizacije: 1.05. 2023 – 30.04.2024. godine.

Više