„Razvoj kompetencija srednjoškolaca za (samo)zastupanje u realnom i digitalnom okruženju“

Glavna tema projekta je komunikacija i nastup u realnom i digitalnom okruženju – formiranje podsticajnog okruženja za lični razvoj pojedinca i zajednice.

Specifičan cilj projekta: Unapređenje veština javnog nastupa i nastupa u digitalnom okruženju kod mladih – srednjoškolaca, a putem organizovanja seta edukacija na temu adekvatnog i bezbednog nastupa u onlajn svetu, kao i edukovanja na temu javnog nastupa. Sve ovo za krajnji cilj ima osnažene mlade koji stekli veštine samozastupanja i adekvatnog komuniciranja što se pozitivno odražava na njihov privatni i profesionalni (akademski) život.

Direktni korisnici su mladi – srednjoškolci (15-18 godina), uglavnom iz beogradskih opština, različitog obrazovnog usmerenja, uz poštovanje inkluzivnog pristupa (biće uključeni pripadnici različitih društvenih grupa). Ukupan broj direktnih korisnika je 60, podjednake rodne zastupljenosti. Mesto realizacije projektnih aktivnosti je Beograd. 

Indirektna korisnici projekta su ostali mladi – srednjoškolci i akademci iz Srbije; roditelji/staratelji; nastavno osoblje, zaposleni u obrazovnim, kao i institucijama socijalne i zdravstvene zaštite; kulture i informisanja; mediji; opšta javnost. 

Period realizacije projekta: 1. jun – 30. novembar 2023. godine.

Uvodna radionica

Na uvodnoj radionici učesnici projekta su se upoznali sa projektom i time šta sve mogu da očekuju tokom njegovog trajanja. Kroz mini predavanje i vežbe grupa je upoznata sa tehnikama javnog nastupa a imali su priliku i da iznesu svoje predloge u pogledu toga na šta da se stavi akcenat u budučim radionicama.

Radionice na temu javnog nastupa

Na održanim radionicama gošća je bila glumica Olivera Viktorović, koja je učesnicima/cama projekta približila tehnike javnog nastupa, kroz vežbe i direktno učešće samih učesnika/ca. Vežbali su se pojedini govori, brzalice, gestikulacija, sugestivnost.

 

Završni događaj – pričanje priča od strane učesnika/ca

Na završnoj radionici, učesnici/ce projekta su imali priliku da ispričaju priču pred publikom, primenjujući pravila javnog nastupa koja smo vežbali na prethodnim radionicama. 

Sama priča je nastala na osnovu grupnog rada između svih učesnika projekta a glasnogovornici su osvojili zanimljive nagrade edukativno – zabavnog karaktera (zabavu u Eskejp rumovima i gledanje filmova u Cineplexx bioskopima).  Imaju priliku da povedu svoje drugove i drugarice i zajedno se zabave u ovim aktivnostima.

Verujemo da je javni nastup nova veština srednjoškolaca!