Tim Help net-a posetio zaposlene gerontodomaćice/ne na Kosovu i Metohiji

U periodu od 14.6. do 17.06.2022. godine tim Help net-a je posetio zaposlene gerontodomaćice/ne i saradnike na teritoriji Kosova i Metohije.

Kako se usluga obezbeđuje u ukupno 19 opština, to su se prilikom obilaska posetila 3 sedišta oko kojih gravitiraju opštine u kojima se usluga Pomoć u kući pruža. Naime, tim Help net-a se sastao u Štrpcu, Gračanici i Kosovskoj Mitrovici sa zaposlenim gerontodomaćicama/nima i koordinatorkama na ovim područjima. Tom prilikom se razgovaralo o aktuelnim izazovima pri pružanju usluge, izneti su i predlozi za unapređenje kvaliteta usluge Pomoć u kući. Takođe, stručni radnici su sprovodili svoj rad s ciljem da se jačaju kapaciteti zaposlenih, normalizuju identifikovane slabosti i snage u obavljanju posla gerontodomaćice, i kroz zajednički rad kreiraju predlozi za dalji rad.

Takodje, tim Help net-a  je posetio područne Centre za socijalni rad – u Štrpcu, Gračanici i medjuopštinski centar za socijalni rad u Kosovskoj Mitrovici. Sa direktorima centara i voditeljima slučaja razgovarali su predsednica udruženja Help net, stručni radnici i područni koordinatori. Na sastanku je bilo reči o izazovnim situacijama na strani korisnika; razmotrili su se dalji koraci prilikom monitoringa određenih korisnika i porodičnih situacija. Zaključak je da je saradnja Centra za socijalni rad i pružaoca usluge Pomoć u kući pri obezbeđivanju usluge Pomoć u kući za stara lica izuzetno dragocena te da će u tom smislu razmena informacija biti pravovremena.

Centar za podršku i inkluziju Help net obezbeđuje uslugu Pomoć u kući na teritoriji AP Kosovo i Metohija od 2019. godine. Trenutno se usluga pruža za 409 korisnika a zaposleno je 60 gerontodomaćica/na.

Neformalnih negovatelja
Unapređenje kompetencija neformalnih negovatelja i profesionalaca u Republici Srbiji i Bosni i Hercegovini

Projekat je kreiran tako da nastoji da postigne opšti cilj grant šeme koji podrazumeva podsticanje socijalne i ekonomske inkluzije, a kroz doprinos socijalnoj inkluziji neformalnih negovatelja u sistem socijalne zaštite i to na teritoriji Mačvanskog okruga i kantona Tuzla.

Finansijska podrška obezbeđena kroz grant šemu: Program prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine 2014 – 2020, u okviru instrumenta za predpristupnu pomoć  Evropske unije.

Period realizacije: 1.05. 2023 – 30.04.2024. godine.

Više