Geronotodomaćice u borbi sa koronom i poplavama

Prevencija zaraze korona virusom je u proteklom periodu bila svakodnevna „briga“ naših gerontodomaćica na Kosovu i Metohiji. Štiteći se od virusa, ujedno su pazile i o tome da se korisnici usluge Pomoć u kući ne zaraze. Uspevale su da pod maskama redovno stižu do svojih korisnika i pomažu im u obavljanju aktivnosti unutar i izvan svog doma.

I pored teškog života na prostorima Kosova i Metohije, dolazi do ogromnih poplava kakve ne pamte ni najstariji meštani u opštini Kosovska Kamenica. Nakon proslavljenog Božića, počinju velike padavine koje izazivaju poplave, i pored korone javlja se još jedan veliki problem da se stigne do ugroženih mesta poplavama i pomogne ne samo korisnicima već i svim meštanima tih sela. Poplave su uništile putnu infrastrukturu, kroz koju su naše gerontodomaćice svakodnevno prolazile na putu do korisnika. Reka odnosi prilazni put mostu u selo Močare kao i alternativni put preko Berivojca, oštećuje most u selo Berivojce a u selu Ajnovce ruši most na regionalnom putu i odseca meštane od ostatka opštine.

 

Pored oštećenih mostova do korisnika se moglo stići samo pešaka preko alternativnih puteva i njiva. Gerontodomaćice su se trudile da i u takvim uslovima stignu do svojih korisnika i dostave im potrebne namirnice.

„Veoma je teško bilo da se stigne i do sela Boljevca gde je voda dosta oštetila ionako loš makadamski put“, svedoči Tanja Jevtić, jedna od gerontodomaćica.

I nekoliko dana nakon poplava, početkom februara, most u Ajnovcu nije osposobljen za automobile, stoga se ljudi snalaze uz pomoć prijatelja da preko mosta ih sačekaju svojim automobilima kako bi nastavili dalji put. Put preko mosta vodi i ka dve škole po srpskom sistemu, škola u Ajnovcu koja se vidi na slici i škola u Strezovcu koja je udaljena 5 kilometara od srušenog mosta.

Kosovska Kamenica je jedna od pogođenijih opština poplavama na teritoriji AP Kosovo i Metohija, a kako je to izgledalo u momentima najvećeg naleta, možete pročitati i na linku OVDE.

Naše gerontodomaćice se iskreno nadaju da se ovako nešto više neće ponoviti, i da će u buduće mnogo lakše i srećnije stizati do svojih korisnika koji ih raširenih ruku čekaju, i kako kažu, „kao da su blizak rod“.

Briga o starijima na Kosovu i Metohiji kroz obezbeđivanje usluge Pomoć u kuću traje godinu i po dana, a različite okolnosti su doprinele osnaživanju gerontodomaćica da i u teškim situacijama ne izostaje neophodna pomoć najstarijem stanovništvu na ovim prostorima.

Neformalnih negovatelja
Unapređenje kompetencija neformalnih negovatelja i profesionalaca u Republici Srbiji i Bosni i Hercegovini

Projekat je kreiran tako da nastoji da postigne opšti cilj grant šeme koji podrazumeva podsticanje socijalne i ekonomske inkluzije, a kroz doprinos socijalnoj inkluziji neformalnih negovatelja u sistem socijalne zaštite i to na teritoriji Mačvanskog okruga i kantona Tuzla.

Finansijska podrška obezbeđena kroz grant šemu: Program prekogranične saradnje Srbije i Bosne i Hercegovine 2014 – 2020, u okviru instrumenta za predpristupnu pomoć  Evropske unije.

Period realizacije: 1.05. 2023 – 30.04.2024. godine.

Više