RE)INTEGRACIJA POVRATNIKA I POVRATNICA I LOKALNOG STANOVNIŠTVA KOJE PRIPADA OSETLJIVIM DRUŠTVENIM GRUPAMA

Projekat “Obuka, radna praksa i mogućnost zapošljavanja u oblasti pomoći u kući za starije osobe” sprovodi Centar za podršku i inkluziju Help Net, a realizuje se u okviru programa “Migracije za razvoj” koji sprovodi Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i deo je inicijative “Povratak u nove šanse” nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ)

Projektom je obuhvaćeno 141 osoba – povratnika i povratnica, kao i pripadnika i pripadnica osetljivih društvenih grupa iz lokalnih zajednica u Šapcu, Beloj Palanci, Bečeju, Kikindi, Raškoj, Sjenici, Bačkoj Topoli i Novom Bečeju. Učesnici i učesnice su prošli akreditovanu obuku za pružanje usluge pomoći u kući i stekli sertifikate koje izdaje Republički zaovd za socijalnu zaštitu. Pored prilike za razvoj znanja i veština u oblasti psihosocijalne podrške starijim osobama i merama prevencije i zaštite od COVID-19 pandemije, polaznici i polaznice su imali priliku da svoje veštine unaprede kroz dvomesečnu radnu praksu kod licenciranih pružaoca usluga, koji rade na teritoriji pomenutih gradova i opština. Oni koji su bili najuspešniji tokom obuka i praksi, zasnovali su radni odnos u ovoj struci. 

Priče iz prve ruke prikazuju životna iskustva korisnika i korisnica projekta, govore o aktivnostima na projektu, kao i o njihovom uticaju na živote i reintegraciju u lokalne zajednice.

 

***** Lična priča iz Raške

 

***** Lična priča iz Bečeja