Geronotodomaćice u borbi sa koronom i poplavama

Prevencija zaraze korona virusom je u proteklom periodu bila svakodnevna „briga“ naših gerontodomaćica na Kosovu i Metohiji. Štiteći se od virusa, ujedno su pazile i o tome da se korisnici usluge Pomoć u kući ne zaraze. Uspevale su da pod maskama redovno stižu do svojih korisnika i pomažu im u obavljanju aktivnosti unutar i izvan svog doma.

I pored teškog života na prostorima Kosova i Metohije, dolazi do ogromnih poplava kakve ne pamte ni najstariji meštani u opštini Kosovska Kamenica. Nakon proslavljenog Božića, počinju velike padavine koje izazivaju poplave, i pored korone javlja se još jedan veliki problem da se stigne do ugroženih mesta poplavama i pomogne ne samo korisnicima već i svim meštanima tih sela. Poplave su uništile putnu infrastrukturu, kroz koju su naše gerontodomaćice svakodnevno prolazile na putu do korisnika. Reka odnosi prilazni put mostu u selo Močare kao i alternativni put preko Berivojca, oštećuje most u selo Berivojce a u selu Ajnovce ruši most na regionalnom putu i odseca meštane od ostatka opštine.

 

Srušeni most u selu Ajnovce

Oštećeni most u Berivojcu

Pored oštećenih mostova do korisnika se moglo stići samo pešaka preko alternativnih puteva i njiva. Gerontodomaćice su se trudile da i u takvim uslovima stignu do svojih korisnika i dostave im potrebne namirnice.

„Veoma je teško bilo da se stigne i do sela Boljevca gde je voda dosta oštetila ionako loš makadamski put“, svedoči Tanja Jevtić, jedna od gerontodomaćica.

 

Most koji vodi ka dve škole

I nekoliko dana nakon poplava, početkom februara, most u Ajnovcu nije osposobljen za automobile, stoga se ljudi snalaze uz pomoć prijatelja da preko mosta ih sačekaju svojim automobilima kako bi nastavili dalji put. Put preko mosta vodi i ka dve škole po srpskom sistemu, škola u Ajnovcu koja se vidi na slici i škola u Strezovcu koja je udaljena 5 kilometara od srušenog mosta.

Kosovska Kamenica je jedna od pogođenijih opština poplavama na teritoriji AP Kosovo i Metohija, a kako je to izgledalo u momentima najvećeg naleta, možete pročitati i na linku OVDE.

Naše gerontodomaćice se iskreno nadaju da se ovako nešto više neće ponoviti, i da će u buduće mnogo lakše i srećnije stizati do svojih korisnika koji ih raširenih ruku čekaju, i kako kažu, „kao da su blizak rod“.

Briga o starijima na Kosovu i Metohiji kroz obezbeđivanje usluge Pomoć u kuću traje godinu i po dana, a različite okolnosti su doprinele osnaživanju gerontodomaćica da i u teškim situacijama ne izostaje neophodna pomoć najstarijem stanovništvu na ovim prostorima.

Lična priča iz Šapca

Marko, 21 godina, rođen u Loznici, trenutno zbog posla i studija živi u Šapcu.  Zahvaljujući Caritasu Šabac i HelpNetu dobio sam šansu da unapredim svoje

Više
Lična priča iz Šapca

Pamela Dregić, 35 godina, rođena u Požarevcu  „Jako sam srećna što sam imala mogućnost da prođem ovu obuku i upoznam sve ove ljude. Na kraju,

Više
Lična priča iz Novog Bečeja

Danijela, 53 godine „Stečena iskustva ću aktivno koristi u svom budućem radu“. Danijela je poreklom iz mesta Darda, koje se nalazi blizu Osijeka (Republika Hrvatska).

Više