Dražen Zacero

PROJEKTNI Koordinator

Odrastao na selu, živi u gradu.  Sa 12 godina odlučio je da bude aviomehaničar i pravnik, čudna kombinacija ali kada ste dete, sve može. Jedno se desilo, a drugo samo što nije, jer je apsolvent Pravnog fakulteta u Beogradu. U međuvremenu počeo da se bavi socijalnim inovacijama a naročito ih voli tamo gde ih nema tj. da menja naizgled nepromenjive sisteme i to na načine na koje nikome do sada nije palo na um.

Interesovanja: transformativno liderstvo, digitalna transformacija, socijalni marketing, istorija, pravne nauke, socijalna politika, socijalna zaštita, inovacije, prevencija nasilja, razvoj i upravljanje projektima, socijalni uticaj.

Iako najviše voli da radi sa decom i mladima, oblast čiji je deo od svoje četrnaeste godine, on se iz pozicije korisnika programa omladinskog rada i sistema socijalne zaštite, razvio sve do pozicije koordinatora programa za decu i mlade, te je u Help net-u odabrao sektor za razvoj projekata i socijalne inovacije budući da ima preko 15 godina iskustva u civilnom sektoru i samim tim ugao gledanja iz perspektive korisnika i menadžera projekta uz odličnu saradnju sa javnim i privatnim sektorom.

Dražen ima višegodišnje domaće i međunarodno iskustvo u projektnom menadžementu neprofitnog sektora. Njegovo znanje je stečeno od najboljih eksperata za pripremu projekata za evropske fondove (učio je od direktora programa u BOŠu i specijaliste za fundrasing, do EU eksperata koji su arhitekte IPA2, a praksu projektnog menadžmenta kalio je kroz iskustvo saradnje sa UN agencijama i brojnim drugim donatorima.

Pored neprofitnog sektora, Dražen je poslednjiih godina aktivan i u biznis sektoru iz pozicije monitoringa inovacija u finansijskoj industriji, za međunarodnu kompaniju Projective sa sedištem u Briselu, odakle je zbog rasta obima posla rešio da se posveti Help net-u i svojoj prvoj ljubavi – socijalnoj zaštiti i omladinskom radu.

Oblast socijalnih inovacija zahteva široka interesovanja, sposobnost divergentnog mišljenja za nove ideje, pristupačnost, otvorenost, strast i konstantnu energiju za sticanje novih kompetencija i modernih veština.

Naravno da ovakav profil ličnosti uspeva da bude u toku sa novim generacijama te ćete Dražena često sretati i u kontekstu rada sa decom i mladima odakle crpi energiju i kontakt sa aktuelnim problemima i potrebama dece i mladih.

Dražen tvrdi za sebe da veruje da je osoba koja se ne plaši da stvari uradi drugačije, nema strah od novog i nepoznatog i nada se da je njegov mozak takav da će biti jedan od onih penzionera koji su vrlo duhoviti i sa 80 godina koriste tablet i pričaju sa unicima preko mobilnih aplikacija.

 

E-mail: programi@helpnet.rs