Centar za podršku i inkluziju Help net sprovodi projekat pod nazivom “Delikatesni ponedeljak”, uz finansijsku podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije.

Projekat koji ima cilj da poveže žene pripadnike četiri nacionalne manjine sa ženama Srbije, sa ciljem očuvanja kulturne baštine. Žene pripadnice nacionalnih manjina, naročito starija populacija, poseduju konkretna znanja i veštine koje su značajne za očuvanje i razvoj društva. Projektom je planirano da žene pripadnice mađarske, romske, bošnjačke i vlaške manjine podele svoje kulinarske recepte koji su karakteristični za njihove narode. U planu je da se izradi Kuvar koji predstavlja zbirku zanimljivih kulinarskih recepata nacionalnih manjina a sa ciljem razmene znanja i iskustava u oblasti kulinarstva. Kuvar će biti preveden i na srpski jezik.

U okviru projekta će se održati i događaj u Kulturnom centru Grad pod nazivom “Delikatesni ponedeljak”. Tom prilikom  održaće se promocija Kuvara i žene pripadnice manjina čiji su se recepti našli u kuvaru, a spremaće neka od svojih omiljenih jela iz Kuvara. Događaju će prisustvovati saradnici i prijatelji organizacije; kao i predstavnice ženskih organizacija a degustacija ukusnih jela će biti  besplatna za sve učesnike događaja, kada će biti i distribuiran  recept “Kuvar”.

Na ovaj način žene pripadnice nacionalnih manjina se povezuju i razmenjuju svoja znanja kada su kulinarski recepti u pitanju, a u isto vreme čuvaju deo  svoje kulturne baštine.”

KUVAR “Kuhinje nacionalnih manjina”

Fotografiije sa manifestacije “Delikatesni ponedeljak” u okviru koje je promovisan Kuvar, 24.2.2020. godine – OVDE